-->

Zemlja sireva i vina

U zemlji ljubavi, gde se proizvode vrhunska vina i savršeni sirevi, nikada se ne jede na brzinu i stojeći.

ketering-catering-organizacija-vencanja-sirevi-just-catering

Kultura tokom obroka

Francuski dvor je uveo pravila ponašanja za stolom. Kulturu i poštovanje obroka, francuzi su delom nasledili od Gala koji su ležanje za stolom tokom obroka smatrali nevaspitanjem i nepoštovanjem obroka.

Svoj vrhunac, francuska kuhinja je doživela u XVII veku, za vreme vladavine Luja XIV, kada su kulinarska umeća i raznolikost kuhinje počeli predstavljali način uveličavanja moći vladara.

Od tog perioda francuska kuhinja smatra se posebnom, statusnom i strasnom.

Poznati po prefinjenom ukusu, za Francuze nijedan bolji ručak nije mogao proći bez sira, pa se čak i danas sir služi u boljim restoranima nakon večere.

Brie

brie-sirevi-francuska-kuhinja-just-cateringBrie, punomasni (najmanje 60% masti) meki, kravlji sir koji se služi na sobnoj temperaturi, crveno – smeđe je boje i predstavlja najpoznatiji francuski sir.

Vrlo mekan i kremast sir, sa jestivom belom korom, osim ukoliko se služi uz vino. Ukoliko se Brie služi uz vino, kora se odstanjuje jer bi blagi ukus amonijaka mogao pokvariti ukus vina.

Brie je prvi probao Karlo Veloki 774. godine pre nove ere i od tada ovaj sir postaje omiljeni plemićima širom sveta.

Za poseban gurmanski užitak, preporuka Just Catering&Events tima je da se Brie služi sa medom i orasima ili voćem koje nema jak ukus.

Roquefort

Roquefort, sir od ovčijeg mleka koji potiče sa juga Francuske, nastao je kao pastirska greška a danas ga nazivaju “kraljem sireva” i jedan sireva koji se mogu na trpezama širom sveta, a predstavlja neizostavni element francuske kuhinje.

Za razliku od Brie sira koji je mekan i kremast, Roquefort sir je krt.

Plemenita plesan Roquefort siru daje posebnu i finu aromu koja je njegov zaštitni znak.

Karakterističnog je mirisa i ukusa, beo je a kroz sir se prožima plava plesan. Nema koricu pa je ceo jestiv.

Camembert

Camembert sir karakteriše korica prekrivena finom plesni. Specifičnog je ukusa i fine arome i za razliku od Roguefort – a, Gorgonzole i drugih sireva sa plavom plesni, za Camembert sir je karakteristična bela plesan.

Preporuka Just Catering&Events tima je da Camembert, punomasni kravlji sir konzumirate sa krekerima ili brusketima uz naravno dobro vino.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

FACEBOOK