-->

Pravila ponašanja u restoranu

Oct 25, 2016   //   objavio Ivana L.A.

Lepi maniri nisu na odmet

Iako je danas jednakost između polova sve prisutnija i borimo se za ravnopravnost, maniri su i dalje neizostavni i oni ne predstavljaju nejednakost polova već kulturu koju nosimo sa sobom.

Uostalom, koliko često ste na poslovnim, formalnim ručkovima ili večerama u restoranu?

Zar nije lepo zablistati lepim manirima i pokazati besprekormu ženstvenost ukoliko ste dama, a ukoliko ste muškarac, zablistati džentlmenskim manirima i učiniti da se vaša poslovna partnerka oseća kao dama.

Pre ulaska u restoran, nije potrebno isključiti telefon, ali je potrebno utišati ga.

U restoran uvek muškarac prvi ulazi jer tako zauzima zaštitnički položaj i štiti svoju prstilju od neprijatne atmosfere i pogleda. Poželjno je da se muškarac pobrine za daminu i svoju garderobu, ali ukoliko se žena zahvali i odbije, dalje ne treba insistirati.

Ukoliko ne poznajete osoblje restorana, nije potrebno pozdravljati, dok se konobari ne jave prvi.

Muškarac bira poziciju sedenja, piće i hranu ali tek nakon konsultacije sa damom. Ukoliko konobar ne sipa dami piće, potrebno je da to muškarac uradi. Muškarac sedi preko puta ili sa damine leve strane.

Kada poželite da poručite, dovoljno je samo podići ruku i konobar će doći.

Žena uvek počinje prva sa jelom.

Razgovor se  odvija umerenim tonom jer u restoranu svi žele svoju privatnost. Susedni sto nema razloga da učestvuje u razgovoru sa vama.

Piće se ne srče, a hrana se jede zatvorenih usta, bez razgovora kada je zalogaj u ustima.

Ukoliko izlazite sa detetom na ručak ili večeru, za dete važi da se ne može ponašati kako kod kuće. Deci bi trebalo objasniti da se u restoranu sedi, ruča i govori tišim tonom.

Nakon i tokom obroka, escajg je potrebno držati kao što je prikazano na slici kako bi nas konobar razumeo bez postavljanja pitanja.

Iz restorana, dama uvek izlazi prva a nakon nje, muškarac.

escajg

Indijska kuhinja

Oct 6, 2016   //   objavio Ivana L.A.

Sedma država po velični na svetu i druga po brojnosti stanovnika, Indija sa zvanično priznatih 18 jezika i nekoliko svetskih religija, predstavlja zemlju različitosti i kulturnih preplitanja.

Sa razvijanjem kulture, Indija je razvijala i svoju kuhinju čija tradicija datira još od pre 3000 godina i retko koga ostavlja ravnodušnim.

Kombinacija boja i mirisa očaravaju već na prvi pogled!

Svaka regija Indije ima svoje specifičnosti ali osnovu Indijske kuhinje čine žitarice kao što su proso, kukuruz, pirinač i pšenica, a kombinuju se sa povrćem, pasuljem, sočivom, mirisnim marinadama…

Kuhinja Indije se razlikuje od regije do regije. Osnova svih jela na jugu je pirinač i u ovom delu Indije se počeo uzgajati još 500 godina pre nove ere. Jug je karakterističan po tradicionalnim običajima i često se može videti kako se tokom obroka sedi na podu, preuntitled-1krštenih nogu i jede iz livenih tanjira od nerđajućeg čelika, koje u Indiji nazivaju thali.

Istok Indije obiluje vodama (jezerima i rekama) i spada u područje čiji stanovnici najviše konzumiraju ribu.

Sever Indije se vezuje za bajkovitu regiju Kašmir i u ovom predelu se najviše konzumiraju hlebovi. Roti (domaći hleb tortilja) je u ovom delu neizostavan ali bez obzira na hleb, jelo uvek sadrži egzotične začine.

Hleb u Indiji zauzima posebno mesto u ishrani i razlikuje se po načinu pečenja ili prženja, načinu pripreme i vrsti brašna, odnosno sastojaka koji se koriste u pripremi, pa tako razlikujemo: čapati, pulka, bhatura, puri, roti, parata i kod nas najpoznatiji naan.

U nekim delovima Indije, tanki hlebovi se prave od crnog sočiva i pirinča i ne sadrže brašno. Čapati i Roti se peku u ravnom tiganju napravljenom od čelika ili lima, dok se Puri i Bhatura prže u dubokoj masnoći.

Indijska kuhnja obiluje specifičnim namirnindijska-kuhinjaicama i začinima koji krase svako jelo

Masala Garam je indiska mešavina začina koja se koristi kako za jela sa mesom, tako i za vegeterijanska. Ova mešavina začina, tradicionalno se stavlja na početku kuvanja ali neki kuvari ga dodaju i na kraju pripreme kako bi se dobio što intenzivniji ukus.

Čatni predstavlja sos ili umak koji se pravi od voća, povrća i začina i intenzivno je slatkog ili ljutog ukusa i služi se sa jelima od mesa, povrća ali i sa hlebovima.

Raita je indijski jogurt koji se služi na kraju obroka i predstavlja osveženje nakon začina i intenzivnih ukusa.

Zemlja sireva i vina

Sep 22, 2016   //   objavio Ivana L.A.

U zemlji ljubavi, gde se proizvode vrhunska vina i savršeni sirevi, nikada se ne jede na brzinu i stojeći.

ketering-catering-organizacija-vencanja-sirevi-just-catering

Kultura tokom obroka

Francuski dvor je uveo pravila ponašanja za stolom. Kulturu i poštovanje obroka, francuzi su delom nasledili od Gala koji su ležanje za stolom tokom obroka smatrali nevaspitanjem i nepoštovanjem obroka.

Svoj vrhunac, francuska kuhinja je doživela u XVII veku, za vreme vladavine Luja XIV, kada su kulinarska umeća i raznolikost kuhinje počeli predstavljali način uveličavanja moći vladara.

Od tog perioda francuska kuhinja smatra se posebnom, statusnom i strasnom.

Poznati po prefinjenom ukusu, za Francuze nijedan bolji ručak nije mogao proći bez sira, pa se čak i danas sir služi u boljim restoranima nakon večere.

Brie

brie-sirevi-francuska-kuhinja-just-cateringBrie, punomasni (najmanje 60% masti) meki, kravlji sir koji se služi na sobnoj temperaturi, crveno – smeđe je boje i predstavlja najpoznatiji francuski sir.

Vrlo mekan i kremast sir, sa jestivom belom korom, osim ukoliko se služi uz vino. Ukoliko se Brie služi uz vino, kora se odstanjuje jer bi blagi ukus amonijaka mogao pokvariti ukus vina.

Brie je prvi probao Karlo Veloki 774. godine pre nove ere i od tada ovaj sir postaje omiljeni plemićima širom sveta.

Za poseban gurmanski užitak, preporuka Just Catering&Events tima je da se Brie služi sa medom i orasima ili voćem koje nema jak ukus.

Roquefort

Roquefort, sir od ovčijeg mleka koji potiče sa juga Francuske, nastao je kao pastirska greška a danas ga nazivaju “kraljem sireva” i jedan sireva koji se mogu na trpezama širom sveta, a predstavlja neizostavni element francuske kuhinje.

Za razliku od Brie sira koji je mekan i kremast, Roquefort sir je krt.

Plemenita plesan Roquefort siru daje posebnu i finu aromu koja je njegov zaštitni znak.

Karakterističnog je mirisa i ukusa, beo je a kroz sir se prožima plava plesan. Nema koricu pa je ceo jestiv.

Camembert

Camembert sir karakteriše korica prekrivena finom plesni. Specifičnog je ukusa i fine arome i za razliku od Roguefort – a, Gorgonzole i drugih sireva sa plavom plesni, za Camembert sir je karakteristična bela plesan.

Preporuka Just Catering&Events tima je da Camembert, punomasni kravlji sir konzumirate sa krekerima ili brusketima uz naravno dobro vino.

Kada kažemo Italija pomislimo na…

Sep 16, 2016   //   objavio Ivana L.A.

Kada spomenemo Italiju prvo pomislimo na fantastične pizze i testenine, ali ono po čemu su Italijani još poznati jesu sjajni sirevi koji čine neizostavni sastojak većine jela iz italijanske kuhinje.

Pekorino

Pekorino, tvrdi, delikatesni sir, jakog mirisa i ukusa, dobijen od ovčijeg mleka predstavlja pravi delikates.

Oštar i jak ukus Pekorino sira, italijani često kombinuju sa voćem i crnim vinom. Sir se služi iseckan na kockice ili narendan kao Parmezan. Za sever Italije je karakteristična upotreba Parmezana, dok je za jug karakterističan Pekorino.

Vi Pekorino možete kombinovati sa belim grožđem, kruškama, orasima i medom, crnim vinom. Naravno, svaku testeninu koju pripremate možete začiniti rendanim Pekorinom i to na kraju kada je proces pečenja već gotov.

Mocarela

Blag i svež ukus, mekana tekstura, visok procenat vode, su karakteristike Mocarela sira čiji početci proizvodnje se vezuju za XV vek. Izvorno se Mocarela pravila od mešavine mleka bivolca i krava, ali pošto se danas bivolice uglavnom mogu naći u okolini Napulja, najčešćešće se pravi samo od kravljeg mleka.

Preporuka je da se Mocarela konzumira mlada jer starenjem postaje jako mekan i kiseo.

Mocarela sir je pogodan za sva jela kojima je potreban lako topiv sir koji će dati blag ukus obroku.

Cazu Mazu

Casu Mazu, tradicionalni sir koji je napravljen od ovčijeg mleka, dolazi nam iz Sardinije i predstavlja potpunu suprotnost Mocarela siru.

Specifičan ukus i glavnu karakteristiku Cazu Mazu sira daju larve, crvi koji gamižu, tokom sazrevanja, po siru i pravi ljubitelji ovog sira tokom konzumacije sira ne uklanjaju larve.

Ukoliko ne volitejake sireve, kao što su Pekorino, Gorgonzola i Parmezan, teško da će Vam se Cazu Mazu sir svideti.

Cazu Mazu u bukvalnom prevodu znači truli sir i ovaj truli sir predstavlja preskupi delikates.

Gorgonzola

Izuzetno mastan sir, skoro 48% masnoće, specifican ukus koji daje posebna vrsta plesni, proizveden od kravljeg mleka su karakteristike Gorgonzola sira.

Početak proizvodnje Gorgonzola sira se vezuje za Lombardiju i XI vek i to u sezoni jesen-zima.

FACEBOOK